Biće vraćen iznos uvećanog PDV za struju za septembar

Bez autora
Oct 14 2012

Ministarstvo finansija i privrede Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da će pripremiti odluku koja će omogućiti da “Elektroprivreda Srbije” (EPS) svim građanima, uz naredni račun, vrati iznos uvećanog poreza na dodatu vrednost (PDV) za struju koju su koristili u septembru, odnosno u vreme kada povećana stopa PDV nije bila na snazi.Ova odluka će se naći već na sledećoj sednici Vlade, a tako će građanima i privredi kroz račun za utrošenu struju koji će im EPS isporučiti u novembru, biti vraćen iznos za uvećani porez na dodatu vrednost.

Biće vraćen iznos uvećanog PDV za struju za septembarMinistarstvo finansija i privrede Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da će pripremiti odluku koja će omogućiti da “Elektroprivreda Srbije” (EPS) svim građanima, uz naredni račun, vrati iznos uvećanog poreza na dodatu vrednost (PDV) za struju koju su koristili u septembru, odnosno u vreme kada povećana stopa PDV nije bila na snazi.

U saopštenju se navodi da će se ova odluka naći već na sledećoj sednici Vlade, a tako će građanima i privredi kroz račun za utrošenu struju koji će im EPS isporučiti u novembru, biti vraćen iznos za uvećani porez na dodatu vrednost.

Ministarstvo finansija napominje da Zakon o porezu na dodatu vrednost jeste definisao da visina stopa koja će biti primenjena zavisi od toga kada je izvršen promet dobra, odnosno u ovom slučaju, kada je struja očitana.

Kako je očitana u oktobru, elektrodistribucije su primenile poresku stopu u skladu sa zakonom.

Ministarstvo finansija ističe da nije pravedno da građani plaćaju viši porez za struju koju su trošili ranije samo zato što je obračun vršen u oktobru i što zakon nije najpreciznije predvideo taj prelazni period sa jedne na drugu poresku stopu.

Ova odluka Ministarstva finansija neće biti na štetu EPS-a, jer će i elektrodistribucije biti u obavezi da uplate manji iznos poreza u budžet, dodaje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik